Igazi retró hangulatú sütemény a mirinda vagy fanta szelet. Gyerekkorom leginkább ünnepi alkalmakhoz köthető süteménye. Igazán mutatós szelet, mennyei túrós üdítő íze utánozhatatlan, elkészítése nem nagy ördöngősség.
Többünknek meghatározó emlék lehet gyerekkori családi ünnepségek süteményei, vagy nyári frissítő édességek, mint a narancsos zselés borítású fanta szelet.
Más néven is ismerik -üdítő szelet, mirinda szelet- sőt nem is muszáj ragaszkodni a narancsos zseléhez. Akármilyen üdítővel is készül, a recept ugyanaz: puha kakaós tésztára kerülő túrós töltelék, amelyre finom gyümölcsös zselé kerül.
Kezdők is bátran nekivághatnak az elkészítéséhez, a túrós tölteléket pedig tejszínnel vagy mascarponéval kombinálhatjuk, hogy még krémesebb legyen. Valójában a fanta szelet tetejére kerülő pudingos, zselés keverékbe bármilyen szénsavas üdítőt rakhatunk, ízlésünknek megfelelően. A Bagaméri gyümölcsszörpöknél pedig akár 16 féle ízből választhatunk kedvünkre. Lássuk hogyan készül a Fanta szelet Bagaméri gyümölcsszörppel:
Fanta szelet Bagaméri gyümölcsszörppel :
A piskóta hozzávalói:
- 8 db tojás
- 8 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 7 evőkanál liszt
A krémhez:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 50 dkg túró
- 1 db citrom reszelt héja
A zseléhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 5 evőkanál porcukor
- 7 dl szénsavas üdítő (1 dl Bagaméri gyümölcsszörp+6 dl szénsavas víz)
Elkészítés:
A tojások sárgáját simára keverjük a porcukorral és a kakaóporral a piskótához, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és óvatos mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Közepes kilisztezett tepsibe simítva 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a masszánkat.
A krémhez a vajat a cukrot, majd a túrót alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ezután a krémet a kihűlt piskótára simítjuk.
A pudingport és a porcukrot összekeverjük a borításhoz, majd felöntjük az üdítővel és folyamatosan keverve készre főzzük. Langyosra hűtve öntjük a krém tetejére, majd pár órára hűtőbe rakjuk, hogy a zselé jól megdermedjen.
Készítsétek el akár első alkalommal, akár nosztalgiából hosszú idő után, biztos vagyok benne , hogy felveszitek a kedvenc sütik listájára.